Law4youth_MainPic החוג למשפטים
Law4youth_MainPic החוג למשפטים
פנייה לייעוץ אישי



    היתרונות של הדרכון הפולני

    מאז הצטרפה פולין למדינות האיחוד האירופי, ישראלים רבים החלו להתעניין בהוצאת דרכון פולני כדרך ליהנות מהיתרונות המוענקים לכל אדם הנושא אזרחות של אחת ממדינות האיחוד האירופי.

    היתרונות של הדרכון הפולני

    שכן פולין היא אחת מארצות המקור לעליות הגדולות של יהודים לארץ ישראל, הן לפני קום המדינה והן לאחריה. ביחוד הדבר נכון בשנים שלאחר מלחמת העולם השנייה שחיסלה למעשה את יהדות פולין, ורבים מהנותרים, ראו בארץ ישראל את ארץ מכורתם ועלו אליה.

    תוכן עניינים

    למרות שרבים מאותם עולים הלכו לעולמם, הרי שחוקי האזרחות הפולנית, כמו מדינות נוספות, מאפשרות לצאצאי אזרחי פולין לשוב ולחדש את הזכאות לקבלת אזרחות פולנית ודרכון פולני ולהיכנס למשפחת אזרחי האיחוד האירופי.

    כמובן שבקשה לדרכון פולני חייבת להתבסס על קשרים היסטוריים בין המבקש למדינת פולין, ואלו חייבים להיות נסמכים על מסמכים רשמיים של פולין ואסמכתאות נלוות נוספות.

    אז מדוע אנשים רבים מעוניינים להוציא דרכון פולני, ומהם התנאים להוצאתו?

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      קבלת אזרחות פולנית כתנאי להוצאת דרכון פולני

      התנאים העומדים בפני אלו המבקשים להוציא אזרחות ודרכון פולני, מופיעים בחוק האזרחות הפולני, ואלו עיקריו:

      1. כל אדם שנולד בפולין או באחד משטחי החסות שלה, בין מלחמות העולם, ולא איבד את זכאותו בשל חוק או תקנה חדשה שנכנסה לתוקף – הוא וצאצאיו.
      2. אזרח פולני ששירת בצבא זר לפני שנת 1951, איבד את זכאותו לדרכון פולני. המשמעות היא כי עולה חדש מפולין ששירת במלחמת העצמאות בצה"ל, אינו זכאי, הוא וצאצאיו, לחידוש אזרחותו הפולנית. כדי להוכיח זכאות, על המבקש להמציא אישור שהאדם שמכוחו מוגשת הבקשה, לא שירת בצה"ל בשנים הרלוונטיות.
      3. אדם בעל אזרחות פולנית שוויתר עליה כתוצאה מדרישת השלטונות הקומוניסטיים בארץ מגוריו, לא איבד את זכותו לחדש את האזרחות.
      4. אזרחיות פולין לשעבר, שקיבלו אזרחות זרה לפני שנת 1951 והן היו מעל גיל 18, איבדו את זכאותן להשבת האזרחות הפולנית והוצאת דרכון פולני.

      הוכחת קשר היסטורי – תנאי להוצאת דרכון פולני

      כפי שהוזכר לעיל, יש להוכיח כי האדם שבגינו מוגשת הבקשה לאזרחות פולניות ולדרכון פולני, אכן היה קשור למדינת פולין בעבר, והחזיק ברשותו אזרחות פולנית.

      כיצד מוכיחים זאת לאחר עשרות רבות של שנים?

      1. המצאת תעודת לידה פולנית
      2. תעודת נישואין פולנית
      3. תעודות על גמר לימוד במדינת פולין
      4. רישיונות עסק, שטרי בעלות על נכסים בפולין

      אדם המעוניין להגיש בקשה לאזרחות ופשפש ולא מצא בארכיונים המשפחתיים את המסמכים הנדרשים, יכול לפנות ולהסתייע בארכיונים רשמיים של פולין ואף של מדינות נוספות כמו אוקראינה ובלרוס.

      אף בארץ ישנם ארכיונים העשויים לסייע בידו כמו ארכיון יד ושם או ארכיון ההסתדרות הציונית.

      כל התעודות שנמצאו, אלו שאינן כתובות בשפה הפולנית ואינן תעודות פולניות רשמיות, חייבות לעבור תרגום לפולנית ולקבל אישור נוטריון.

      אז מדוע להוציא דרכון פולני?

      דרכון פולני, כמו כל דרכון אירופי, מגלם בתוכו הטבות רבות, ונמנה את העיקריות שבהן:

      1. זכות למגורים במדינות האיחוד – אדם המחזיק בדרכון פולני, רשאי לגור בכל מדינה ממדינות האיחוד האירופי וליהנות מכל ההטבות המוענקות לאזרחי אותה מדינה.
      2. הזכות לעבוד – אדם המחזיק בדרכון פולני, רשאי לעבוד בצורה חוקית בכל מדינה שיחפוץ ולקבל את כל ההטבות הנלוות לאותה עבודה. יש לדעת כי עבודה ללא אישור במדינות האיחוד, עלולה לגרור בעקבותיה סנקציות קשות כמו קנסות כספיים גבוהים ואף גירוש מאותה מדינה.

      דרכון אירופי אף מזכה את המחזיק בו לעבוד במדינות נוספות שאינן חלק מהאיחוד כמו באוסטרליה ובקנדה.

      1. זכות מעבר חופשי – דרכון פולני מקנה זכות מעבר חופשי בין מדינות האיחוד ללא צורך בקבלת ויזה.

      אזרח ישראלי המחזיק בדרכון פולני, יכול אף להיכנס למדינות שאינן מקיימות יחסים דיפלומטיים עם ישראל, כמובן בכפוף להגבלות הביטחוניות בכניסה למדינה זו.

      1. זכות ללימודים מסובסדים או בלימודים בחינם – לכל מדינה יש את המדיניות שלה לגבי מימון לימודים גבוהים לאזרחיה. ישנן מדינות המעניקות לימוד חינם, ישנן כאלו המעניקות סבסוד וישנן כאלו המתנות את זכות הלימוד חינם בשהות במשך מספר שנים רצוף באותה מדינה. אדם המחזיק בדרכון פולני, נהנה מאותן ההטבות, בכפוף לתנאים הספציפיים בכל מדינה.
      2. הזכות להשקיע בנדל"ן – אדם שאינו אזרח פולני, ומעוניין ברכישת נכסי נדל"ן, חייב לצרף אליו אדם בעל אזרחות פולנית. לכן דרכון פולני מעניק למחזיק בו את האפשרות הישירה להשקיע בנכסי נדל"ן מבלי להזדקק לשותפות עם אזרח פולני נוסף.
      3. זכות תביעה השבה ­ – אדם המחזיק בדרכון פולני, רשאי להגיש תביעה בגין החרמת רכוש או הלאמתו, בתקופת מלחמת העולם השנייה.

      ובקצרה: דרכון פולני פותח פתח לאזרח ישראלי המחזיק בו, ליהנות מכל ההטבות המוענקות לאזרחי האיחוד האירופי, זאת כמובן מבלי לוותר את אזרחותו הישראלית. הוצאת דרכון אורכת זמן רב ונסמכת על המצאת הוכחות רשמיות לקיום קשר עם מדינת פולין, אולם לאחר שהדרכון ניתן, רשאי המחזיק בו לגור, לעבוד, לעבור ממדינה למדינה ואף להשקיע בנכסי נדל"ן – כל זאת בצורה חוקית ורשמית.

      *התוכן המשובץ באתר זה, אתר Law4youth אנו תחליף לייעוץ משפטי, אינו מתיימר להיות מדויק, או מקיף או מעודכן. אין להסתמך על האמור, והעושה כן – עושה זאת באחריותו.

      לייעוץ מקצועי ראשוני ללא התחייבות 077-9974772
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף