תביעות משפטיות בגין רשלנות רפואית, הן שכיחות למדי ועל כן, ישנן שאלות רבות בנושא. במאמר זה נעסוק בשלוש השאלות המרכזיות ביותר, לגבי רשלנות רפואית.
האחת, מהי בעצם רשלנות רפואית ומתי היא מתרחשת.
השנייה, מה חשוב לדעת לגבי הגשת תביעה בגין רשלנות רפואית.
השאלה השלישית, נוגעת למצבים מיוחדים בהם, הנפגע אינו יכול להוכיח את נסיבות הפגיעה עקב אי ידיעה.
מתי מתרחשת רשלנות רפואית?
בשנים האחרונות, אנו שומעים על תביעות רבות המוגשות בגין רשלנות רפואית. מטבע הדברים, השאלה המרכזית שעולה בהקשר זה, היא מהי רשלנות רפואית ומתי היא מתרחשת.
רשלנות רפואית היא מתן טיפול רפואי שאיננו תואם את סטנדרט העבודה הסביר, כאשר החריגה מן הסטנדרט, גרמה לנזק גופני לנפגע.
מתי מתרחשת אפוא רשלנות רפואית?
- חריגה מסטנדרט העבודה : הטיפול הרפואי לא עמד בסטנדרט העבודה המקובל, בין אם בשל מעשה אקטיבי שביצע הגורם המטפל ובין אם בהימנעות מלעשות מעשה, שהיה צריך לעשותו.
לעיתים, דווקא המחדל הוא זה אשר מוביל לנזק הגדול יותר, כמו למשל, מצב שבו נכשל רופא מלאבחן מחלה אצל המטופל, כאשר רופא סביר היה צריך לאבחנה.
- קיומו של נזק גופני : אין די בכך כי הרופא או בית החולים, חרגו מנהלי העבודה התקינים, קרי, הפרו את חובת הזהירות כלפי המטופל, אלא יש להראות את קיומו של נזק גופני שנגרם למטופל, כתוצאה מן ההפרה.
יש להבהיר כי המדובר בנזק פיזי לטווח ארוך ולא בנזק בר חלוף
נזק גופני במקרים של רשלנות רפואית, גורם לאובדן כושר עבודה, חלקי או מוחלט, מוביל להוצאות רפואיות גבוהות הדרושות למטופל, עקב הנזק שנגרם לו: סיעוד, שיקום, רכישת תרופות, טיפולים נוספים ועוד.
- הקשר בין הפעולה לנזק : רשלנות רפואית מתרחשת כאשר ישנו קשר סיבתי בין ההתנהגות שחרגה מסטנדרט העבודה הסביר לבין הנזק שנגרם לנפגע. מטופלים אשר סובלים מבעיות רפואיות מגוונות, מתקשים לא פעם, להוכיח בבית המשפט, כי הנזק הפיזי שנגרם להם, אכן נגרם עקב רשלנות רפואית.
הגשת תביעה – מה חשוב לדעת?
בישראל, מוגשות תביעות רבות נגד רופאים ובתי חולים, בגין רשלנות רפואית. מעבר לשאלה מהי רשלנות רפואית, רבים תוהים מה חשוב לדעת על תביעות משפטיות של רשלנות רפואית.
* צריך ייעוץ משפטי ברשלנות רפואית? עורכי הדין משיבים בהתנדבות בפורום משפטי: פורום רשלנות רפואית
ראשית כל, כאשר עולה חשש של פגיעה בגין רשלנות רפואית, חשוב לשמור את כל המסמכים הקשורים לטיפול הרפואי, על מנת שתהיה הוכחה לנעשה. הצלחתה של תביעת רשלנות רפואית תלויה רבות בטיב התיעוד הרפואי, שניתן יהיה להציגו בפני בית המשפט.
שנית, יש לפנות לעורך דין אשר עוסק בתחום רשלנות רפואית ומתמחה בו, מזה תקופה ארוכה. מומחיותו של עורך הדין, מבטיחה טיפול משפטי מקצועי, אשר יוביל לתוצאה המשפטית הרצויה. עורך דין בעל ניסיון, יוכל להעריך את סיכויי הצלחת התביעה, ולהתמודד כראוי עם בעיות ראייתיות, כמו למשל, במקרה שבו יש קושי בהוכחת הקשר הסיבתי.
שלישית, חשוב להבין כי תביעות רשלנות רפואית, במרבית המקרים, אינן מסתיימות תוך זמן קצר ולפיכך, נדרשת סבלנות רבה מצד התובע. הסיבות לכך הן שתיים: ראשית, הגשת התביעה עצמה אורכת זמן, בשל הצורך לקבל חוות דעת מומחה. שנית, נתבעים ברשלנות רפואית, אינם ממהרים להתפשר ועל כן, גם כאשר תיקים מסתיימים בפשרה, הדבר לוקח זמן ולכן, זהו נתון שיש לקחת בחשבון, טרם הגשת תביעת רשלנות רפואית.
למותר לציין כי כאשר תביעות רשלנות רפואית, עוברות את כל ההליך המשפטי, ישיבות ההוכחות, מאריכות את זמן הטיפול בתביעה.
מקרים מיוחדים
עיקרון מרכזי ברשלנות רפואית הוא כי חובת ההוכחה היא על התובע. אולם, עולה השאלה מה קורה כאשר התובע אינו יודע מה היו נסיבות המקרה. במצב שכזה, יכול התובע לטעון את טענת הדבר מדבר בעד עצמו.
מהי טענת הדבר מדבר בעד עצמו? זהו מצב שבו, עובדות המקרה מעידות כבר על המסקנה המשפטית ועל כן, ייאלץ הנתבע לסתור את החזקה כי התרשל.
פקודת הנזיקין מונה שלושה תנאים אשר צריכים להתקיים, בכדי שהתובע יוכל לטעון את הטענה. התנאי הראשון הוא כי התובע לא יודע מהן נסיבות הפגיעה או שלא הייתה לו כל אפשרות לדעת. התנאי השני הוא כי הנזק שנגרם לתובע, נגרם בשל נכס שהייתה לנתבע שליטה מלאה עליו והתנאי השלישי הוא כי מעובדות המקרה, סבירה יותר המסקנה כי הנתבע התרשל מאשר המסקנה כי לא התרשל.
שאלות רבות עולות בהקשר של רשלנות רפואית. במאמר זה התמקדנו בשלוש שאלות מרכזיות: מהי רשלנות רפואית, מה חשוב לדעת על הגשת תביעה בגין רשלנות רפואית ומה קורה כאשר התובע אינו יודע את נסיבות הפגיעה.