Law4youth_MainPic החוג למשפטים
Law4youth_MainPic החוג למשפטים
פנייה לייעוץ אישי



    על ההיסטוריה של זכויות היוצרים

    כך או כך, הרעיון הכללי הוא כי על כל יצירותינו, אנו רוצים להגן שכן המדובר בנכס כמו כל נכס אחר שלנו. בניגוד לתחושה שלנו כי זכויות יוצרים הם עניין חדש יחסית, תולדה של החיים המודרניים, של עידן האינטרנט, החקיקה המודרנית הראשונה בזכויות יוצרים כבר הייתה ב-1709.

    על ההיסטוריה של זכויות היוצרים

    אם נזרוק את המונח "קניין רוחני" לאוויר או את המונח " זכויות יוצרים", נחשוב מיד על יצירה ספרותית, על ציור או פסל. ייתכן שלחלק מאיתנו תעלה מיד כאסוציאציה המילה פטנט.

    תוכן עניינים

    ההגנה בישראל על זכויות יוצרים

    מפתיע מאוד לגלות כי עד שנת 2007, השנה בה נחקק חוק זכויות יוצרים חדש, ההגנה על זכויות היוצרים בישראל נעשתה על ידי חוק זכות יוצרים מ-1911! תחשבו על זה, מדובר בתקופה בה טרם הומצאו המצאות שכיום אבד עליהן הכלח כמו וידיאו,

    מוזר אה? כמובן שלאור כל ההתפתחויות שחלו מאז כולל האינטרנט היה צורך עז להחליף את החוק המנדטורי. על כן, בשנת 2007 קם לו חוק זכות יוצרים, התשס"ח -2007 אשר תוקפו החל בשנת 2008 והוא החליף את החוק הקודם.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      מה עשה החוק החדש? היו לו בין השאר כמה חידושים:

      1. לשון החוק – מטבע הדברים, לשון החוק החדש ברורה ומעודכנת יותר מן החוק הקודם.

      2. סוגיות חדשות – החוק החדש מתמודד עם עניינים טכנולוגים שונים שלא היו קיימים עת החוק הקודם.

      3. שימושים מותרים – החוק הקודם הכיל אמנם רשימה של שימושים מותרים אך זו הייתה רשימה סגורה בעוד שהחוק החדש מכיל רשימה פתוחה.

      החשיבות שבהגנה על זכויות יוצרים

      כפי שאדם זכאי להגנה מפני פורץ לדירתו, הוא גם זכאי להגנה על יצירותיו אשר הם פרי עמלו. ההגנה על קניין רוחני מעניקה לנו תמריץ להוציא אל הפועל את היצרים שלנו, את הכישרון שלנו ולהוליד העשרה נפלאה לעולם. יצירות אומנות הן אלו אשר מובילות אותנו אל דרך יפה יותר, משמעותית יותר בחיים.

      המצאת פטנטים, פשוטים כל כך עתה כשיש לנו אותם, איך היו נראים חיינו בלעדיהם? והרי הם פרי יצירתם של אנשים כמוני וכמוך. אם לא נגן את זכות היוצר, לא יהיה יוצר. אף אחד מאיתנו לא יכול להשקיע כאשר הוא יודע שהשקעתו תהיה מותרת לכל אדם….

      חוק זכויות יוצרים – סוכן כפול

      כאמור, מעמדה של זכות היוצרים הוא חשוב לנו מאוד אך זכות היוצר אינה חיה בחלל ריק אלא עליה להתקיים בשלום עם זכויות אחרות המתנגשות עמה כגון הזכות לחופש ביטוי והזכות לחופש מסחרי.

      דיני זכויות יוצרים נולדו על מנת לאזן בין הזכויות המתנגשות הללו ונשאלת השאלה האם הם מצליחים במשימתם? מצד אחד, חייבים לדאוג כי כל הסוגיות הקשורות לזכויות יוצרים ימצאו את הגנתם בחוק. מאידך, לא נוכל להעניק זכויות יוצרים לכל היצירות הקיימות ואכן החוק מגביל את ההגנה שלו ומצמצם אותה ליצירות מקוריות בלבד.

      כמו כן, החוק גם קבע סדרה של שימושים מותרים אשר אינם מהווים הפרה של זכויות יוצרים. יש הסבורים כי החוק החדש אשר החליף את החוק מן התקופה המנדטורית איננו פועל למען זכויות היוצרים כפי שהיה ראוי לעשות כן וכאשר שמים על המאזנים זכות זו אל מול חופש הביטוי, חופש הביטוי מנצח פעמים רבות מדי.

      יש שיגידו כי בשל חשיבותו העליונה של חופש הביטוי, לא ראוי להגביל אותו יתר על המידה אך יש הטוענים כי הגנה בלתי מספקת של זכויות יוצרים פוגעת באינטרס הכללי שלנו כחברה לעידוד המחשבה המובילה ליצירה. אין חולק על כך, זוהי דילמה קשה מאוד. מה אתם חושבים?

      קניין רוחני הוא נושא מרתק, בעל פנים מגוונות וככל שמתקדמות להן השנים, ההגנה עליו נהיית מסובכת יותר. ההתקדמות הטכנולוגית מולידה לנו מחד המצאות חדשות ומאידך מקשה עלינו להגן על יוצרי הטכנולוגיה הזו. מקווה שנהניתם מן הטעימה הזו על קניין רוחני. יצירה נעימה!

      *התוכן המשובץ באתר זה, אתר Law4youth אנו תחליף לייעוץ משפטי, אינו מתיימר להיות מדויק, או מקיף או מעודכן. אין להסתמך על האמור, והעושה כן – עושה זאת באחריותו.

      לייעוץ מקצועי ראשוני ללא התחייבות 077-9974772
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף