במסגרת שיעורים העוסקים בדיני משפחה. שיעורים למתקדמים בלבד, אנחנו נעסוק גם בקשור להסכם ממון שמנסח עו"ד דיני משפחה.
מהו הסכם ממון? מתי נידרש להסכם ממון? עו"ד דיני משפחה ממשרד עורכי דין בישראל מתבקשים לערוך הסכמי ממון בין בני זוג העומדים להינשא, ובין אם אינם מתכוונים להינשא אך בכוונתם לחיות חיים משותפים.
מפאת חשיבותו של הסכם ממון, הנועד ליצור מנגנון לחלוקת רכוש במקרה בו בני הזוג יפרדו, יש להיוועץ בעו"ד דיני משפחה מנוסה ואחראי, אשר יפעל להגן על זכויותיהם של בני הזוג במקרה של פרידה.
מהו החוק בישראל המסדיר יחסי ממון בין בני זוג?
כל עורך דין גירושין ממשרד עורכי דין בישראל יודע כי החוק המסדיר את יחסי הממון בני זוג הינו חוק יחסי ממון בין בני-זוג, תשל"ג-1973. חוק זה חל אך ורק על קשרים זוגיים שנוצרו לאחר התאריך 1.1.1974.
חוק יחסי ממון קובע כי עם סיום הקשר הזוגי, כל אחד מבני הזוג זכאי למחצית שווי הרכוש שנצבר במהלך החיים המשותפים של בני הזוג- נכסי נדל"ן, רכבים, חשבונות בנקים ועוד. על מנת להתגבר על מנגנון זה הקבוע בחוק יחסי ממון, נועדו הסכמי ממון הנערכים על ידי עו"ד דיני משפחה ממשרד עורכי דין בישראל, הרשאים לקבוע מנגנון חלוקת רכוש שונה מזה הקבוע בחוק.
מהו הסכם ממון ומתי הוא נדרש?
הסכם ממון הוא הסכם הנערך על ידי עו"ד דיני משפחה ממשרד עורכי דין בישראל לשם הסדרת העניינים הרכושיים בין בני זוג, בטרם נישואיהם או אף אם אין בכוונתם להינשא. הסכם הממון יעשה על פי רצון הצדדים, האישי והחופשי.
חשיבותו של הסכם ממון גדולה עבור בני זוג במקרה של פרידה. הסכם ממון שנערך על ידי עו"ד דיני משפחה ממשרד עורכי דין בישראל, יוצר מנגנון חלוקת רכוש שנצבר על ידי בני הזוג- אילו נכסים יישארו בידי כל אחד מבני הזוג ואילו נכסים יהפכו לרכוש משותף.
עורכי דין בישראל עורכים הסכמי ממון לבקשת הצדדים. הסכם ממון יכנס לתוקף רק אם בני הזוג ייפרדו.
למה רצוי לשים לב לפני חתימה על הסכם ממון?
1. מנגנון חלוקת רכוש– עו"ד דיני משפחה ממשרד עורכי דין בישראל יבחין בהסכם הממון בין רכוש שנצבר בטרם הנישואין או החיים המשותפים של בני הזוג, לבין רכוש שבני הזוג צברו לאחר מכן.
יש לזכור כי הסכם ממון שנחתם כדין, גובר על הוראות חוק יחסי ממון, ועל כן זכאים בני הזוג לקבוע את מנגנון חלוקת הרכוש. בני הזוג באמצעות עו"ד דיני משפחה ממשרד עורכי דין בישראל, רשאים לקבוע כיצד יתחלק ביניהם הרכוש שנצבר לפני ואחרי הנישואין או החיים המשותפים, ויש לבצע בהסכם הממון אבחנה בין שתי תקופות אלה. מאחר ופעמים רבות ישנו קושי לבצע את חלוקת הממון על פי הסכם הממון, רצוי לקבוע מנגנון חלוקת רכוש ברור.
2. אשרור הסכם הממון וקבלת תוקף משפטי– יש לוודא כי המנגנון המוסדר לחלוקת הרכוש בין בני הזוג מעוגן בכתב וכי נתקבל אישור של בית המשפט או של בית הדין הרבני. במידה והסכם הממון נעשה טרם הנישואין, ניתן אף לאשרו על ידי נוטריון. הסכם ממון שלא אושר כדין- יהיה חסר תוקף.
יש לזכור כי, הסכם ממון שלא קבל תוקף משפטי, עלול להעיד על כך שהצדדים לא הסכימו על תוכנו.
3. פניה לעו"ד דיני משפחה ממשרד עורכי דין בישראל– התמחות בדיני משפחה לצורך הכנת הסכם ממון הינה בעלת חשיבות גדולה. עו"ד דיני משפחה מנוסה, ממשרד עורכי דין בישראל, יכיר את הפסיקה והחקיקה הרלוונטיים, ויצור מנגנון כזה המשרת את לקוחותיו. עו"ד דיני משפחה ממשרד עורכי דין בישראל יוודא כי הסכם הממון יהיה בעל תוקף חוקי.
חשיבותו של הסכם ממון גדולה עבור הצדדים, ועל כן, אין להקל ראש במקצועיות הנדרשת לעריכתו.
4. הסכם ממון ב"פרק ב'"– לעיתים, זוגות הנישאים בשנית פונים לעריכת הסכם ממון לאור התנסות שלילית שחוו בתום נישואיהם הראשונים.
בהסכם ממון, עו"ד דיני משפחה ממשרד עורכי דין בישראל, רשאים לקבוע מנגנון המגן על הילדים שנולדו למי מבני הזוג במסגרת נישואיהם הראשונים. מתי נדרשת הגנה שכזו על הילדים? במקרה ובכוונתם של בני הזוג הנישאים בשנית להעמיד צאצאים נוספים, הרי שלילדים מהנישואים הקודמים מתעורר חשש לגורל ירושתם לאחר 120. במסגרת הסכם ממון, ניתן כאמור להגן על זכותם של הילדים מהנישואים הקודמים לרשת את בני הזוג הנישאים כעת בשנית.
5. לא להרוס את הרומנטיקה– הסכם ממון מטבעו, הוא הסכם "בלתי רומנטי" בעליל. ההסכם נועד, כאמור, ליצור מנגנון חלוקת רכוש במקרה שבני הזוג ייפרדו, בעוד בני הזוג החותמים על הסכם ממון מתכוונים כלל להינשא או לאחד את חייהם, וברוב המקרים, המחשבה על פרידה מפחידה ולא נעימה עבורם.
כשחותמים על הסכם ממון, יש לקחת בחשבון כי הדבר עלול בהחלט לפגוע ביחסים בין בני הזוג. מאידך, במידה ואחד מבני הזוג משתכר משכורות גבוהות, ועולה חשש כי הנישואין נערכים מסיבות כלכליות ולאו דווקא רומנטיות, רצוי בהחלט, לאור סטטיסטיקת הגירושין בישראל ובמקומות אחרים, להגן על כספים אלו.
יש לזכור כי, הסכמת הצד המשתכר פחות לחתום על הסכם ממון, עשויה בהחלט להעיד על טוהר כוונותיו בבואו להינשא.
לסיכום, הסכם ממון הוא הסכם הנועד להסדיר מנגנון חלוקת רכוש, הגובר על חוק יחסי ממון בין בני זוג. לשם עריכה על הסכם שכזה, רצוי לפנות לעו"ד דיני משפחה ממשרד עורכי דין בישראל.
על עו"ד דיני משפחה לזכור לבצע את הפעולות הבאות בהקשר של הסכם ממון: עריכת מנגנון חלוקת רכוש שנצבר טרם הנישואין ולאחריהם, אשרור הסכם הממון מבחינה משפטית ועריכתו בכתב, התמחות והפגנת מקצועיות בתחום הסכמי ממון, הגנה על ילדים מנישואין קודמים, אם ישנם, ושמירה על מינימום חיכוך בין בני הזוג, על מנת שלא לפגוע בתאם המשפחתי.