מהו הדמיון והשוני בין משרדי עורכי דין בארץ מול משרדים בעולם.
משרדי עורכי דין בעולם
ההבדלים בין משרדי עורכי דין בעולם נובעים בראש ובראשונה מהמנטאליות הקיימת בכל מדינה. יחד עם זאת, אפשר לזהות מאפיינים דומים אשר חוזרים על עצמם בכל משרד עורכי דין, לפחות באלו הממוקמים במדינות מערביות.
הבדלים בין משרדי עורכי דין בישראל לבין משרדים בחו"ל
אי אפשר להשוות בין משרדים בארצות הברית או באירופה לבין משרדים בהודו ובמזרח, משום שאופי והגדרות התפקיד שונים לחלוטין. בנוסף, יש להבחין בין משרד עורכי דין בעל ותק ומעמד לבין עורכי דין צעירים אשר פותחים משרדי בוטיק ומתמקדים רק בתחום אחד או שניים של עולם המשפטים. בהשוואה המופיעה להלן ננסה לבסס את ההבדלים על סמך מספר קטגוריות:
א. שכר – אחד ההבדלים הגדולים בין משרדי עורכי דין בישראל לבין משרד עורכי דין בארצות הברית למשל הוא השכר. עורך דין בעיר גדולה כמו בוסטון, ניו יורק או לוס אנג'לס בעל ותק של שנים בודדות בלבד יכול להגיע לשכר של 20,000$ בחודש. לעומתו, עורך דין ישראלי בעל ותק דומה העובד במשרד בתל אביב משתכר בסביבות כ-20,000 שקלים. יתרה מכך, במגזר הציבורי עורך דין בעל ותק דומה צפוי לשכר של בערך 15,000 שקלים ובמשרד קטן השכר מצטמצם לסכום משוער של 13,000 שקלים בחודש.
ב. מספר הלקוחות – אם נשווה בין משרדים בארצות הברית ובישראל המגלגלים בשנה רווח זהה פחות או יותר, נגלה כי בארצות הברית מספר הלקוחות הדרוש קטן יותר מאשר בישראל. המשמעות: משרד עורכי דין בישראל זקוק ליותר לקוחות ממשרד בארצות הברית, תמורת אותם סכומים כלכליים.
ג. שעות עבודה – על פי נתונים רשמיים של לשכות עורכי הדין בערים הגדולות בארצות הברית, משרדים גדולים מעסיקים את עורכי הדין כ-80 שעות בשבוע על פני שישה ימים. בחישוב פשוט נתון זה מצביע על 13 שעות עבודה ביום לעורך דין אמריקאי, הרבה מאשר עמיתו הישראלי: 9.5 שעות ביממה בממוצע של נשים וגברים יחד.
דמיון בין משרדי עורכי דין בישראל לבין משרדים בחו"ל
מבחינת דמיון, ניתן למצוא קווים מקבילים רבים בין משרדי עורכי דין בארץ לבין משרדי עורכי דין בעולם. אמנם לא כל הנתונים מעודדים, אך הם ללא ספק מספקים פרספקטיבה בריאה לתפיסת הסטאטוס קוו הקיים בתחום:
א. אחוזי אבטלה – עורכי דין ישראלים אולי יופתעו לשמוע זאת, אך גם בארצות הברית ישנה הצפה של צעירים הנכנסים לתחום לאחר לימודי משפטים. בשנים האחרונות אחוז דורשי העבודה עולה, מה שגורם לאחוזי אבטלה יחסית גבוהים.
ב. מעמד ויוקרה – אין ויכוח על העובדה כי עורכי דין מחזיקים במעמד שונה מאשר רואה חשבון או יועצי השקעות. בנוסף על אלו האוחזים במשרות ציבוריות, עורכי דין פרטיים נותנים ייעוץ לבכירים בכל תחומי המשק ולכן תורמים לחיזוק מעמדם בקרב הלקוחות.
ג. לימודים – תחום המשפטים הוא אחד מהענפים היחידים בעולם המודרני הנלמד על בסיס תיאוריות דומות בכל מקום בעולם. ההיסטוריה של המשפטים, דיני מס, דיני חברות וכמובן דינים בינלאומיים הם חלק בלתי נפרד מהכשרה של עורך דין בכל מקום. אם למדתם עריכת דין בישראל – סביר להניח שתוכלו להסתדר גם בארצות הברית או באירופה, וזאת לאחר תקופת הסמכה קצרה בלבד.
שיקולים בבחירת משרד עורכי דין
השיקולים המלווים עורך דין בבואו לבחור מקום עבודה רבים ומגוונים. כל משרד עורך דין נבחן על בסיס התחום בו הוא מתמחה, ולצד דמיון רב בין משרדים ברחבי העולם ניתן למצוא גם לא מעט הבדלים. בסופו של דבר, משרד עורכי דין נמדד במקצועיות וביחס שהוא נותן ללקוח ולא במיקום הגיאוגרפי שלו.