תביעה ייצוגית היא תביעה שאדם [או גוף] מגיש בשם קבוצה של אנשים שנפגעו מאותו המעשה. במאמר הנוכחי נסביר לשם מה נועדה התביעה הייצוגית, מה היתרונות שלה ומה הם התנאים לאישור תובענה כייצוגית.
תובענה ייצוגית הופכת את התביעה למשתלמת
תובענה ייצוגית נועדה לייצג קבוצה של אנשים שנפגעו ממעשי הנתבע/ים, אך לכל אחד מהנפגעים לא משתלם להגיש תביעה לבד, ורק על ידי קיבוץ של כולם לתביעה אחת התביעה הופכת לכדאית.
דוגמה נפוצה: חברת תקשורת חייבה אותך בכמה שקלים על שירות שלא הזמנת. בדרך כלל מדובר בסעיף חבוי בחוזה שעליו חתמת בשעה שהצטרפת לחברה. האם משתלם לך להגיש תביעה בגין השקלים הבודדים שנגבו ממך? בוודאי שלא. כאב הראש שכרוך בהגשת התביעה ובזבוז הזמן והמשאבים עולים עשרות מונים על מספר השקלים שנגבו ממך.
מה שקורה זה שאתה מחליט לוותר על התביעה, ובצדק מבחינתך, וכמוך גם שאר הלקוחות מוותרים, והחברה ממשיכה בשלה ומתעשרת שלא כדין.
לשם כך נחקק חוק תובענות ייצוגיות, המאפשר לתובע אחד לתבוע בשם כל הקבוצה ולבקש פיצויים בגובה הנזקים של כל הקבוצה, וכך התביעה הופכת למשתלמת.
החברות חוששות מפגיעה בשמן הטוב
יתרון נוסף של התביעה הייצוגית: הכוח שיש לה לאיים על פגיעה בשמן הטוב של החברות שנתבעות.
לא פעם תביעה ייצוגית מלווה בסקירה תקשורתית, והחברות חוששות מאד מפגיעה בשמן הטוב. החשש מפני הפגיעה במוניטין גורם לחברות להיזהר מראש, ולחילופין – במקרה שכבר הוגשה תביעה ייצוגית – להגיע עם התובעים לפשרה מהירה שתוריד את התביעה מסדר היום הציבורי.
הנתונים הסטטיסטיים של התובענות הייצוגיות אכן מראים כי אחוז התביעות הייצוגיות שנסגרות בפשרה גבוה משמעותית מתביעות רגילות שמסיימות בפשרה. הסיבה לכך היא, כאמור, החשש של החברות הנתבעות מפגיעה במוניטין שלהן.
התנאים להגשת תביעה ייצוגית
בכדי להגיש תביעה ייצוגית בשם קבוצת נפגעים, על התובע להיות בעצמו אחד שנפגע מאותו מעשה שבגינו מוגשת התביעה. לא ניתן להגיש תביעה ייצוגית כאשר לתובע עצמו אין עילת תביעה כנגד הנתבעים.
בנוסף, הזכות להגיש תביעה ייצוגית אינה אוטומטית, אלא תלויה באישור בית המשפט. על התובע להגיש 'בקשה לאישור תובענה ייצוגית', אשר תוגש לבית המשפט ביחד עם כתב התביעה. בית המשפט יבחן את התביעה על פי מספר פרמטרים ויחליט האם ראוי לאשר את התובענה הייצוגית.
הפרמטרים שבית המשפט בודק: 1. האם לתובעים יש סיכוי לזכות בתביעה. 2. האם תובענה ייצוגית היא הדרך הראויה לטפל בתביעה. 3. האם ייצוגם של הנתבעים יהיה הולם וראוי. 4. האם התביעה הוגשה בתום לב, ולא, למשל, על ידי מתחרים של הנתבעים במטרה לפגוע בשמם הטוב.
תביעה ייצוגית – הנשק של הצרכן
כוחם של תאגידי הענק ששולטים בשוק הוא עצום, ולצרכן הפשוט שנפגע מהם קשה להתמודד מולן. לרשות החברות עומדים כסף רב, קשרים וסוללת עורכי דין מהשורה הראשונה, ואזרח מן השורה ימצא את עצמו בעמדת נחיתות.
כאשר מדובר בפגיעה קטנה, למשל גבייה לא מוצדקת של שקלים בודדים, נוסף עוד קושי: לאזרח הקטן פשוט לא משתלם לתבוע את החברה. הזמן והמשאבים שהאזרח יצטרך לבזבז על ההליכים המשפטיים הופכים את התביעה ללא כדאית, ואין לאזרח ברירה אלא לוותר על התביעה.
בדיוק לתוך המשבצת הזו נכנס חוק תובענות ייצוגיות. החוק מאפשר לצרף כמה נפגעים לתביעה אחת גדולה, מה שמביא עמו את שני היתרונות: 1. סכום התביעה עולה והופך את התביעה למשתלמת. 2. החברות חוששות למוניטין שלהן ומנסות להגיע לפשרה מהירה.