כיום עובדים צעירים נתונים בקשיים יומיומיים של חינוך הילדים, השגת דירה למגורים והוצאות שוטפות, מה שמקשה עליהם לחשוב לטווח ארוך ולהכין פנסיה כנדרש. מומחים לחיסכון ארוך טווח כל פעם מתריעים על החשיבות בחיסכון פנסיוני אבל עדין מחקרים שונים בארץ ובעולם מראים שהציבור לא מקדיש מחשבה לפנסיה שלו.
בשל החשיבות הרבה של קיום כלכלי ראוי בגיל זקנה, מדינת ישראל קבעה מספר חוקים המחייבים גם שכירים וגם עצמאיים להפריש מהשכר שלהם לפנסיה באופן קבוע ומתמשך, בהתאם להכנסתם.
למה חשוב להפריש פנסיה?
הפנסיה הנה מעין קופת חסכון לעת פרישה. מטרת הפנסיה היא לאפשר לעובד ולבני משפחתו להמשיך ולקיים, במשולב עם קצבת הזקנה מן הביטוח הלאומי, את רמת החיים שהורגלו לה גם לאחר הפרישה מן העבודה עקב גיל, נכות או פטירה.
האם חובה להפריש פנסיה?
כיום בישראל כלל המעסיקים במשק חייבים בהפקדה לביטוח פנסיוני עבור עובדיהם.
בעבר, חובת ההפקדה לביטוח פנסיוני הייתה חלקית והיא חלה רק על עובדים ומעסיקים שחלו עליהם הסכמים קיבוציים/צווי הרחבה ענפיים או חוזים אישיים במקום העבודה.
משנת 2008 ואילך, חלה חובה לבטח את כלל העובדים במשק בביטוח פנסיוני. ההפרשות לביטוח פנסיוני מחושבות כשיעור משכרם של העובדים, וממומנות בחלקן על ידי המעסיק ובחלקן על ידי העובדים.
מדוע המדינה מחייבת להפריש לפנסיה?
- מתוך סולידריות חברתית – למנוע מאנשים צעירים את הסבל הכבד שיהיה מנת חלקם בעת שיגיעו לזקנה ויפרשו מן העבודה ואז יהיה מאוחר מדי להכין לעצמם פנסיה ראויה.
- החשש שאנשים חסרי פנסיה יפלו על כתפי החברה ש"תדאג לזקניה"
מהם סכומי ההפקדה לפנסיה?
החלק של העובד: 6% בכל הסדר פנסיוני בו מבוטח העובד (קרן פנסיה/ביטוח מנהלים/קופת גמל, בהתאם לבחירתו של העובד).
החלק של המעסיק: 6.5% לכל הפחות, בכל הסדר פנסיוני בו יבחר להיות מבוטח העובד (קרן פנסיה/ביטוח מנהלים/קופת גמל, בהתאם לבחירתו של העובד)
ממתי על המעסיק להפריש לעובד תשלומי פנסיה?
במידה ולא קיים ביטוח פנסיוני עבור העובד טרם תחילת העבודה, העובד יהיה זכאי לתשלומי פנסיה לאחר 6 חודשי עבודה. זה תקף בעיקר אצל עובדים חדשים שנכנסים פעם ראשונה למעגל העבודה. בענפים מסוימים שכפופים לצו הרחבה, גם אם אין לעובד תיק פנסיוני, מעסיקים יצטרכו להפריש כספים פנסיונים מהיום הראשון של העובד בעבודה.
אם העובד הגיע למקום עבודה חדש כאשר יש בידו חשבון פנסיה פעיל, העובד יהיה זכאי להפקדות לפנסיה כבר מהיום הראשון של עבודתו.
בפועל, למעסיק מתאפשר לפי חוק לבצע הפקדות לפנסיה אחרי 3 חודשי עבודה, כאשר הכספים מופקדים לפנסיה באופן רטרואקטיבי על החודשים בהם לא בוצעה הפקדה.
משיכת כספים מהפנסיה
תשלום הקצבה הנו החל מגיל פרישה –גיל 67 לגברים וגיל 62 לנשים, אך ניתן לקבל קצבה גם החל מגיל 60. מי שיחל לקבל בגיל 60 לא ייהנה מהטבות מס עד הגיעו לגיל פרישה על פי חוק.
חלק מן העובדים מושכים את כספם מן הקרן מוקדם יוצר בעת צרה ואינם ערים מספיק לצרה הגדולה יותר שהם ממיטים על עצמם לטווח הארוך. משיכת כספי הפנסיה שמיועדים לתשלום לקצבת זקנה נחשבת למשיכה שלא כדין והיא חייבת במס בגובה 35%.
איך נדע אם המעסיק מבצע את ההפקדות החודשיות?
- תלוש שכר – בחלק של "ניכוי החובה" ניתן לראות מה סכום ההפרשה לקרן הפנסיה.
- קבלת דו"ח בדואר או במייל – קרן פנסיה חייבת לשלוח לכל חוסך דו"ח רבעוני ושנתי המפרט את הסכומים שהפקיד בקרן ואת שווים
- אתר האינטרנט של חברות הביטוח – ניתן לבדוק את החיסכון הפנסיוני של העובד ב"אזור האישי" באתר של החברה המבטחת.
במקרה של אי תשלום פנסיה העובד יקבל בדרך כלל מכתב מקרן הפנסיה שמתריע על כך.
ואם המעסיק לא הפקיד עבור העובד פנסיה?
ניתן להגיש תביעה בבית הדין לעבודה נגד מעסיק שמסרב לפקיד עבור עובדיו פנסיה בגין חוסרים לפנסיה.
כאשר המעסיק לא הפריש בגין עובדו לקרן פנסיה, לעובד מוקנית הזכות לפיצוי כספי בגין אי ההפרשות. אם לא הוכח סכום אחר, כי אז יעמוד הפיצוי שהעובד יהיה זכאי לו על גובה ההפרשות שלא הועברו. כמו כן, כן העובד זכאי להתפטר כדין מפוטר.