Law4youth_MainPic החוג למשפטים
Law4youth_MainPic החוג למשפטים
פנייה לייעוץ אישי



    זכויות יוצרים תמונות שראויות להגנה

    כדי לשמור על זכויות יוצרים בתמונות יש להכיר את חוק הפרת זכויות יוצרים, ההגנות החלות על היצירות מבחינה משפטית ואת השינויים שחלו בחוק בשנים האחרונות.

    זכויות יוצרים תמונות שראויות להגנה

    תוכן עניינים

    הפרת זכויות יוצרים תוך שימוש בהגנות שמציע החוק

    חוק זכויות יוצרים קובע כי תמונות הן יצירה המוכרת עבור הגנות משפטיות. על פי החוק, הפרת זכויות יוצרים מתרחשת כאשר נעשה שימוש בתמונה ללא הסכמת בעלי זכויות היוצרים. בנוסף, כולל החוק את ההחלטה איפה ואיך לפרסם את התמונה כהפרה.

    מעשים שאינם נחשבים הפרת זכויות יוצרים

    בחוק מצוין כי מותרת הפרת זכויות יוצרים לצורך אחד מהמעשים הנמנים בסעיף 2. נביא כאן בקווים גסים בלבד את מעשים אלו וזאת על מנת להבין כיצד מתייחס החוק אל הפרת זכויות יוצרים באופן כללי:

    א. טיפול עצמי ביצירה

    ב. שימוש ביצירה כמודל או סקיצה מבלי לחזור על התבנית המקורית של היצירה ומבלי לחקות אותה

    ג. שימוש ביצירות הנמצאות במקום ציבורי באופן קבוע

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      ד. פרסום קטעים מהיצירה בבתי ספר בתוך קובץ אשר בו עליו אין זכויות יוצרים, תחת הגבלות ותנאים מסוימים

      ה. פרסום רשימה בעיתון בדבר הרצאה

      ו. הקראה פומבית על ידי אדם אחד של קטע שאינו ארוך משל יצירה שהתפרסמה

      זכויות יוצרים תמונות הנמצאות על גבי רשת האינטרנט

      אחת הבעיות הנפוצות כיום בעולם היא שימוש בתמונות ברחבי האינטרנט. היות וכל גולש מקבל גישה אל מאות אלפי תמונות בכל רגע נתון, קשה לעקוב אחר הדרך הנכונה לבצע בהם שימוש. חשוב לזכור כי לכל התמונות באינטרנט יש זכויות יוצרים. יחד עם זאת, יוצר התמונה יכול לאשר שימוש חופשי ביצירה כולה או בחלק ממנה. היוצר הוא הגורם היחיד אשר יכול להגביל את השימוש בתמונה, בין אם תמורת קרדיט בולט או בדרכים אחרות.

      הזכות המוסרית של היוצר

      זכות נוספת השמורה ליוצרי תמונות היא הזכות המוסרית. ללא שום קשר לעובדה כי היוצר מתיר שימוש חופשי בתמונה, יש להקפיד על כך שהיצירה תוצג ללא עיוותים ובאופן שאינו פוגע בה. במקרה ובו התמונה נרכשה, אין להציגה כאילו צולמה על ידי אדם אחר שהוא לא הצלם האמיתי.

      כיצד פועל החוק לגבי הזמנת תמונות מיוצר מקצועי?

      בעיה נוספת הרלוונטית לגבי זכויות יוצרים בתמונות מתעוררת בעת הזמנת עבודה. חשוב לוודא כי בהסכם עם נותן השירות מופיע סעיף המורה למי שייכות הזכויות על היצירה. במידה ולא מופיע סעיף כזה הזכויות נשארות באופן אוטומטי אצל היוצר ומזמין העבודה אינו יכול לבוא בטרוניה.

      האם שינויים שבוצעו בתמונה מבטלים את זכויות היוצר המקורי בתמונה?

      יוצר המוכיח כי הועתק חלק מהותי מהיצירה זוכה להגנה בבית המשפט גם במקרה ובתמונה בוצעו שינויים מרחיקי לכת. במילים אחרות, שינויים ביצירה אינם מבטלים את זכויות היוצרים. במידה והצדדים מגיעים אל בוררות או בית משפט על היוצר להראות כי בוצעה העתקה של חלק מהותי מהיצירה שלו.

      יוצר המוכיח כי הועתק חלק מהותי מהיצירה זוכה להגנה בבית המשפט גם במקרה ובתמונה בוצעו שינויים

      הקשר בין זכויות יוצרים אל פגיעה בפרטיות

      מלבד זכויות יוצרים של התמונות עצמן יש להתייחס גם אל הפגיעה בפרטיות. שימוש חופשי בתמונות ברחבי האינטרנט אינו מבטל את הצורך בשמירה על פרטיות המצולמים. למעשה, במקרים רבים כאלו מתרחשת גם הפרה של זכויות יוצרים וגם פגיעה משמעותית בפרטיות.

      כיצד מונעים הפרת זכויות יוצרים בתמונה?

      על מנת להימנע מהפרה של זכויות יוצרים יש להיצמד לעיקרון המורה על קבלת הרשאה עבור שימוש במלל, דואר אלקטרוני, תמונה או יצירה מכל סוג אחר. תמונות הן דוגמא מצוינת ליצירות הנמצאות בכל מקום מסביבנו, אך לעיתים עובדה זו דווקא מקשה על אלו העושים בהן שימוש באופן רציף לזכור כי מדובר על יצירה הראויה לזכויות.

      זכויות יוצרים תמונות - שאלות נפוצות

      מדוע יש צורך בהגנה על זכויות יוצרים בתמונות?

      חוסר הגנה על זכויות יוצרים בתמונות יכול לגרום לכך שיוצר התמונה חושש שבכל רגע נתון ייעשה בתמונתו שימוש שאינו ראוי או שאינו הוגן. הדבר יכול לגרום לכך שרצונו להמשיך ביצירתו ובהעשרת כל הסביבה – יירד.

      האם דיני זכויות היוצרים בתמונות חלים גם ברשתות החברתיות?

      בהחלט. דיני זכויות היוצרים חלים גם על תמונות המפורסמות בטוויטר, בפייסבוק, באינסטגרם ובכל יתר הרשתות החברתיות. כדי להשתמש בתמונות אלה יש לבקש ולקבל את אישורו של מי שיצר אותן, הוא בעל זכויות היוצרים. שימוש בתמונות אלה ללא קבלת אישור מבעל זכויות היוצרים – עלול להוביל לתביעה על הפרת זכויות יוצרים.

      איך ניתן להימנע מהפרת זכויות יוצרים בתמונות?

      יש לפנות לבעל זכויות היוצרים ולבקש ממנו לעשות שימוש בתמונתו. אם הוא לא מאשר זאת, אין להשתמש בתמונתו כלל. אם לא ניתן ליצור קשר עם בעל זכויות היוצרים, יש לבדוק – על פי הסמל המופיע ליד התמונה – האם מדובר בתמונה חופשית לשימוש או שמא בתמונה שאינה חופשית לשימוש.

      יצרתי תמונה. מה חשוב שאעשה כדי שלא ייעשה בה שימוש לא ראוי?

      מומלץ שכל יוצר תמונה יסמן את תמונתו בסמל זכויות היוצרים הבינלאומי Ⓒ, יציין את שמו ואת התאריך שבו יצר את התמונה. כמו כן, חשוב שיוצר התמונה גם יציין במפורש מה אסור לעשות עם תמונתו (למשל, לפרסם אותה באתרי אינטרנט שונים).

      *התוכן המשובץ באתר זה, אתר Law4youth אנו תחליף לייעוץ משפטי, אינו מתיימר להיות מדויק, או מקיף או מעודכן. אין להסתמך על האמור, והעושה כן – עושה זאת באחריותו.

      לייעוץ מקצועי ראשוני ללא התחייבות 077-9974772
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף