בשנים האחרונות חלו שינויים דרמטיים בתחום קצבאות הסיעוד, והשפעתם עשויה להיות משמעותית עבור אלפי משפחות בישראל. קצבת הסיעוד נועדה לסייע לאנשים הסובלים ממצבים רפואיים קשים, ומטרתה להקל עליהם את ההתמודדות בעזרת טיפול אישי וצמוד.
כמשרד עורכי דין המתמחה בתחום הביטוח הלאומי, אנו נתקלים מדי יום באנשים מבוגרים ובני משפחותיהם שמתקשים להתמודד עם הבירוקרטיה הסבוכה של קצבת הסיעוד. השינויים שחלו בשנים האחרונות הוסיפו לבלבול בקרב הציבור, ורבים אינם מודעים לזכויות המגיעות להם על פי החוק.
במאמר זה נסביר מהי קצבת סיעוד, אילו שינויים חלו בתחום בשנים האחרונות, מהם התנאים לקבלת הקצבה, ואיך ניתן למצות את הזכויות בצורה נכונה.
מהי קצבת סיעוד ולמי היא מיועדת?
לפי חוק הסיעוד קיימים שלושה סוגים של גמלאות סיעוד, שכל אחת מהן מתאימה לצרכים שונים:
- גמלה בכסף – קצבה חודשית המועברת ישירות לזכאי.
- גמלה בעין – שעות טיפול שניתנות לזכאי בביתו על ידי מטפל.
- גמלה משולבת – שילוב של קצבה כספית וגמלה בעין.
קצבת סיעוד היא גמלה בכסף שניתנת על-ידי המוסד לביטוח לאומי, לאדם במצב סיעודי שזקוק לעזרה בביצוע פעולות יומיומיות. עם זאת, מסביר עו"ד כפיר דיין דובב כי חשוב להבין כי לא כל אדם במצב סיעודי זכאי לקבל קצבה, וישנם מספר תנאים עיקריים שצריך לעמוד בהם:
- המבקש תושב ישראל שהגיע לגיל פרישה.
- המבקש צריך להתגורר בקהילה (בבית או במוסד סיעודי).
- מבחן הכנסות – הכנסות המבקש לא עולות על הסכום הקבוע בחוק. הכנסות שייחשבו במבחן ההכנסות הן שכר עבודה, פנסיה, קצבאות נכות או שאירים, הכנסות מנכסים, תגמולים לנכי צה"ל, הכנסות מריבית הצמדה ותמלוגים, ומקור הכנסה אחר שמפורט בס' 2 לפקודת מס הכנסה.
- מבחן תלות – על המוסד לביטוח לאומי להעריך את מצבו הסיעודי של המבקש לפי קריטריונים רפואיים ותפקודיים, ולבחון את מידת התלות שלו בביצוע פעולות יומיומיות שונות כמו אכילה, הלבשה, רחצה, שליטה על הסוגרים, קימה ושכיבה ועוד.
השינויים המשמעותיים שחלו בקצבת הסיעוד
לאחר שטיפלנו בתיקים רבים בתחום הסיעוד, אנחנו יודעים שבשנים האחרונות חלו שינויים דרמטיים בחוקי הסיעוד ובקריטריונים לזכאות. השינויים משפיעים באופן ישיר על זכויותיהם של מבקשי קצבת הסיעוד, ולכן יש חשיבות רבה להבין את המשמעות שלהם.
בשנת 2018 תוקן חוק הסיעוד במטרה להרחיב ולייעל את שירותי הסיעוד לקשישים. השינויים העיקריים כוללים את המעבר מ-3 רמות סיעוד ל-6, הגדלת מכסת שעות הטיפול, אפשרות לעבור ברמת סיעוד 1 לגמלה בכסף במקום גמלה בעין, והוכנסה הזכאות לגמלה משולבת.
מקצה השיפורים בתחום הסיעוד מקל על האוכלוסייה המבוגרת, ומאפשר לספק להם מענה הולם יותר לצרכים היומיומיים שדרושים להם.
איך מקבלים את מלוא הזכויות?
כמו כל תהליך בירוקרטי, הגשת תביעה לקצבת סיעוד מחייבת ידע בתנאי הזכאות, ובשלבים השונים בהליך התביעה. מהניסיון שלנו, אנחנו יודעים שכל פרט בתהליך הגשת התביעה, החל מהגשתה ועד לבחינת הוועדה הרפואית, יכול להיות מכריע לשם השגת מלוא הזכויות. לכן, ההמלצה היא להיעזר בליווי מקצועי כדי למנוע טעויות שיכולות להוביל לדחיית התביעה או לצמצום הזכויות.
השלב הראשון הוא הגשת תביעה למוסד לביטוח לאומי, תוך צירוף כל המסמכים הרפואיים המעידים על מצבו של המבקש. לאחר מכן, יעריך צוות רפואי את דרגת התלות של המבקש ויבחן את זכאותו לקבלת הקצבה.
מהניסיון שלנו, אנחנו יודעים שהמסמכים הרפואיים הם קריטיים להצלחת התביעה. בעוד שבעבר רוב הבדיקות נעשו בידי רופאים שהגיעו לבתי הנבדקים, כיום הוועדה הרפואית מתבססת בעיקר על חוות דעת רפואיות, מסמכים רפואיים, ושאלונים טלפוניים. לפיכך, הצורך בהכנה מדויקת של התיק הפך להיות כל כך חשוב ומכריע.
לסיכום, קצבת הסיעוד בעלת חשיבות רבה למבוגרים שאינם מסוגרים להתנהל ביומיום בכוחות עצמם. לכן, יש חשיבות להבין את התנאים והקריטריונים לקבלת הקצבה, ולהכיר את השינויים שחלו בה כדי למצות את מלוא הזכויות.
אם אתם נתקלים בקשיים בתהליך הגשת התביעה, או לא מכירים את כל הזכויות שמגיעות לכם, ההמלצה היא לפנות לייעוץ של מומחים בתחום כדי שילוו אתכם מקצועית, ויוודאו שתקבלו את כל מה שאתם זכאים לו.