הסכם קדם נישואים הוא הסכם שנחתם בין בני הזוג לפני הנישואין, הוא נעשה מתוך כבוד הדדי והסכמה ולו שלושה תפקידים עיקריים:
קביעת הסדר מוסכם לחלוקת הרכוש, הן האישי והן המשותף, בעתיד, כאשר הנישואין יתבטלו.
צמצום סכנת העגינות על ידי הסכמה מוקדמת לתנאים מגבילים (סנקציות) במידה שהנישואין הגיעו לסיום. אין פה התניה לגט, שצריך להגיע מרצון, אלא מנגנון שיעגן פגישות לייעוץ זוגי, נוכחות בדיוני בית הדין הרבני וכדומה.
מתן שקט נפשי לבני הזוג לאורך שנות הנישואין. הסדרת החיים שאחרי הפרידה מאפשר רוגע לבני הזוג שבמידה שהנישואין ישתבשו ויתפרקו, הם מוכנים עם הסדר מוסכם ביניהם ואין צורך להיכנס לעימותים קשים וכואבים.
כיצד עובד ההסכם כאשר מבקשים בני הזוג להיפרד?
חלוקת רכוש – אם ההסכם תוקף על ידי רשם נישואין (במועצה הדתית) או נוטריון, ניתן לפנות ישירות לרשות האכיפה והגבייה – הוצאה לפועל, ולהוציא אותו לפועל כפי שהוסכם.
הסכם חיים לאחר הפרידה והסכם מניעת סרבנות גט – ניתנים לאכיפה בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני, הערכאה שאישרה את ההסכם היא זו שתדון בו. אם נחתם הסכם קדם נישואין ע״י רשם נישואין או נוטריון, לפי הערכאה שנקבעה על ידכם בהסכם.
למה לחשוב על פרידה לפני הנישואין, ועוד לעגן את זה בהסכם?
סוף מעשה במחשבה תחילה. היינו רוצים שכל זוג יחיה בעושר ואושר עד סוף ימיו אבל זה לא אומר שלא נתכונן למקרה שזה לא יסתיים כך. ההסכם מאפשר לכם להחליט על הסדרי הפרידה, לא חייבים לחלק רכוש ונכסים שטרם צברתם, אך בהחלט להסדיר את ענייני ניהול חשבון משותף או נפרד, חלוקת הוצאות וכדומה.
תארו לכם שבאתם לנישואין עם ילד מנישואין קודמים, או שיש לאחד מכם עסק משלו. כאשר מסדירים מראש את הדברים בהסכם, מונעים בעתיד מחלוקות רבות והתערבויות של גורמים שלישיים, כמו בית משפט או מגשר בענייניכם.
למה להסדיר גט בהסכם קדם נישואין?
נכון שזה ממש לא בראש סדר העדיפויות, כשעסוקים במציאת אולם וטעימות, אבל הסדרת הגט יכולה לצמצם את הסיכון לסרבנות גט, למשל על ידי קביעת הסקציה שתוטל על הסרבן על כל יום עיכוב גט. סרבנות גט יכולה להגיע משני הצדדים ולכן חשוב להגיע להסדר מראש אפילו אם היום אתם בטוחים שלא תהיה שום בעיה. אם תרצו אפשר לעגן גם חובת נוכחות בייעוץ זוגי, ובדיוני בית הדין הרבני.
ומה במקרה שכבר נישאנו, אפשר עדיין לחתום על הסכם כזה?
כן. ההבדל יהיה בתיקוף, זוגות נשואים מטופלים ע״י בית דין רבני או בית משפט לענייני משפחה. כך יקבל ההסכם תוקף של פסק דין ותוכלו לממש אותו בבוא העת בהוצאה לפועל.
ואם נרצה לשנות משהו בהסכם, מה עושים?
כל אחד מכם יכול לערער על האישור בהסכם קדם נישואין, בתוך 30 יום אם מדובר בבית המשפט לענייני משפחה או בתוך 45 יום מאישורו בבית הדין הרבני.
במידה ויש הסכמה ביניכם על השינוי, עליכם להגיש את ההסכם החדש כשהוא חתום על ידיכם לאישור, ולבקש לבטל את הקודם.
לסיכום, מתוך כבוד הדדי ואהבה, חשוב ליצור את ההסכם שרואה קדימה ומסדיר בינכם את כל העניינים שישתנו במידה והנישואין יסתיימו. האהבה וההבנה שמלווה אתכם ברגעים שאלה שלפני הנישואים, יכנסו להסכם שיתן לכם רוגע בחיי הנישואין, ושקט נפשי וסדר מוסכם, במידה שהם יסתיימו.