נושא של אלימות במשפחה אינו נושא קל ונעים לדבר עליו. יחד עם זאת, מדובר בנושא חשוב, שכמשפטנים כדאי שתדעו מה עושים במקרים שבהם האלימות מגיעה לצערנו עד הבית.
במקרים של אלימות במשפחה הפנייה אל עו"ד פלילי מתבצעת בדרך כלל רק לאחר קבלת הסיוע הראשוני. במאמר הבא נבין מה הם הכלים שמספק משרד הרווחה להתמודדות עם אלימות כזו.
עו"ד פלילי הוא לא הגורם היחיד המציע סיוע לנפגעי אלימות במשפחה. משרד הרווחה מפעיל מסגרת אשר תפקידה הוא מתן הגנה וסיוע לנפגעים מן הסוג הזה, בין אם באמצעות עמותות או ארגונים ייעודיים.
באמצעות המחלקות לשירותים חברתיים בעיריות המקומיות רשאי כל מי שנפגע ממקרה של אלימות במשפחה לקבל ייעוץ והפנייה אל מקלטים לנשים מוכות או אל דירות מעבר. תפקידן של המחלקות לשירותים חברתיים הוא לרכז, למנוע ולטפל באלימות במשפחה וזאת במקביל לרשויות האכיפה והמשטרה. בנוסף, יש להבחין בין שירותים אלו לבין מסגרות הגנה המיועדות לילדים ולנוער.
כיצד מתייחס החוק אל מקרים של אלימות בתוך המשפחה?
היחס אל אלימות במשפחה השתנה משמעותית בשנים האחרונות. מלבד העובדה שבתוך הקטגוריה הפלילית של אלימות במשפחה ניתן למצוא מלבד אלימות פיזית גם אלימות מילולית, אלימות מינית, אלימות רוחנית ואלימות כלכלית, ישנה גם מגמה של החמרת ענישה. מבחינה חוקית, עו"ד פלילי המתמחה בתחום של אלימות במשפחה הוא הגורם אשר עומד לצד הנאשמים.
תפקידו של עו"ד פלילי הוא לבחון האם קיימות נסיבות אשר יכולות להביא להקלה בעונש, לייצג את גרסתו של החשוד בצורה הטובה ביותר ולאפשר לו להציג את גרסתו מול השופט.
המורכבות של מקרי אלימות במשפחה והעובדה שלרוב מדובר על מלחמת גרסאות, הפכה את התחום הפלילי הזה לבעל ייחודיות יוצאת דופן.
שירותי סיוע, חירום והגנה מטעם משרד הרווחה
מטרתם של הגנה וסיוע ראשוני הניתנים לנפגעי אלימות במשפחה היא לתמוך, לספק ייעוץ ולתת מידע רלוונטי. יש לזכור כי מרכזי הסיוע וההגנה הראשוניים אינם מחליפים מעורבות של עו"ד פלילי או של המשטרה, ומהווים חלק מהיבט חברתי בלבד. יחד עם זאת, ניתן לציין מספר שירותי סיוע מרכזיים אותם מפעיל משרד הרווחה עבור נפגעי אלימות בתוך המשפחה:
1. קווי חירום – באמצעות שיחת טלפון בלבד עשוי אדם החש נפגע מאלימות במשפחה לקבל ייעוץ מיידי והכוונה.
2. צווי הגנה – משרד הרווחה הוא זה האחראי על הוצאת צווי הגנה מיידיים עבור נפגעי אלימות במשפחה.
3. מקלטים – רשויות מקומיות בכל רחבי הארץ מקצות מקלטים לצורך הגנה על נפגעי אלימות במשפחה. משרד הרווחה הוא זה המפעיל את המקלטים, אשר את ההפניה אליהם ניתן לקבל באמצעות היועצים במחלקות לשירותים חברתיים.
4. דירות מעבר – משרד הרווחה מקצה דירות מעבר לנפגעי אלימות העומדים בקריטריונים מסוימים. יש לזכור כי לא ניתן לספק לכולם דירות מעבר ולכן חשוב לבצע סינון אמין ומדויק.
5. מקלטי חירום לנערות וצעירות – מלבד קטינים או חסרי ישע אשר אינם מסוגלים להתמודד לבדם עם מקרים של אלימות במשפחה חלה על משרד הרווחה החובה לדאוג גם לנערות ולנשים צעירות.
6. מרכזי סיוע – 11 מרכזים קיימים ברחבי הארץ אשר בהם נכללים שירותים כמו מוקד תמיכה טלפוני, תמיכה ראשונית, תיווך והפנייה למשטרה או בתי חולים, חינוך, הסברה ועוד. מרכזים אלו מופעלים על ידי עמותות ונתמכים על ידי שירותי הרווחה, מתנדבים ואנשי מקצוע.
מתי כדאי לפנות אל עו"ד פלילי במקרה של אלימות במשפחה?
לסיכום, ניתן לחלק את ההגנה הפוטנציאלית עבור נפגעי אלימות במשפחה להגנה משפטית ולהגנה סוציאלית. יש לבחון כל מקרה לגופו על מנת להחליט איך ומתי לפנות אל עו"ד פלילי או אל מרכזי הרווחה הציבוריים, וזאת עקב ההשלכות והמאפיינים השונים של אלימות בתוך המשפחה. בסופו של דבר, ההתמודדות המשפטית עם אלימות היא אמנם באמצעות עו"ד פלילי אך גם להיבט הרגשי יש משמעות לא פחות גדולה.